Kuinka tehdä lihakääryleitä.

Tällä kertaa täysin erillalailla kuin tätä on totuttu tekemään, ihan joka suhteessa ;)
Ensinnäkin tarvitaan jonkunlainen lihanpala. Mukaani tarttui kaupasta naudan ulkofilettä,
tärkeintä on ettei ole liikaa kalvoja.

1. Laita liha pakkaseen kohmettumaan että saat leikattua ohuita siivuja,
unohda se sinne ja kolmen tunnin päästä ota se keittiön pöydälle sulamaan.

2. Odota että liha sulaa sen verran että veitsi pystyy siihen.

3. Älä kuitenkaan malta odottaa tarpeeksi vaan ala leikkaamaan liian jäistä
lihaa erittäin terävällä veitsellä ja samalla leikkaa sormeesi luuhun asti veitsellä.

4. Kirvaa ja kävele ympäri keittiötä samalla sotkien joka paikan vereen,
muunmuassa valkoisen pöytäliinan.

5. Tukahduta verenvuoto - ei suinkaan laastarilla mitä ei tietenkään löydy - vaan järjettömän isolla harsolla.

CYMERA_20140105_133606-normal.jpg

6. Mene tupakille ja kiroa lisää.

7. Takaisin tullessasi liukastu vereen jota olitkin saanut ihan kivasti lattialle. Toista tässä vaiheessa kohta 6.

8. Moppaa ja putsaa veritahrat keittiöstä pois.

9. Viipaloi liha ohuiksi suikaleiksi kiitellen samalla järjetöntä tuppoa vasemmassa kädessä.

10. Laita kelmua leikkuulaudan päälle (tässä minulla oli puinen niin ei tarvitse putsata)
päätä kaulita liha ohueksi marmorisella kaulimella.

CYMERA_20140104_182318-normal.jpg

11. Asettele ensimmäinen lihapala leikkuulaudalle, ota toisella kädellä marmorinen
kaulin käteesi todeten että jos pitää vain toisesta päästä kahvasta kiinni niin kaulin
putoaa sen "kepin" ymäriltä suoraan isovarpaan kyntesi päälle.

CYMERA_20140104_182352-normal.jpg

12. Toista kohta 6.

13. Kauli lihaviipaleet ohuiksi, vaihtoehtoisesti voit käyttää myös lihanuijaa.

14. Kaivele kaappeja puolen tunnin ajan ennenkuin löydät sushin tekemiseen tarkoitetun bambumaton, kelmuta se.

CYMERA_20140105_141620-normal.jpg

15. Valmistele täytteet, näihin rulliin käytettiin aurinkokuivattua tomaattia,
sipulia, valkosipulia, pekonia ja bambua suikaleina.

16. Asettele ohuet lihaviipaleet hieman limittäin bambumatolle, sen jälkeen
pekonit toisinpäin myös hieman limittäin, täytteet samallatavalla kuin tekisit nigirirullia.

CYMERA_20140104_182223-normal.jpg

17. Rullaa lihakääröt samallatavalla kuin nigirirullat.

CYMERA_20140104_182527-normal.jpg

18. Kelmuta valmiit rullat mahdollisimman tiiviiksi.

CYMERA_20140104_182905-normal.jpg

19. Hoksaa tässä vaiheessa että olisit voinut laittaa veden kiehumaan jo puoli
tuntia sitten. Valitse iso kattila, täytä vedellä ja laita kiehumaan.

20. Mene tupakille.

21. Kun vesi lähes kiehuu, on aika todeta että kattila oli tietenkin ihan
liian pieni. Kaada vesi pois kattilasta ja samalla kun viimeinen vesipisara
tippuu tiskialtaaseen ymmärrät että sen valmiiksi tarpeeksi kuuman veden olisi
voinut kaataa suoraan siihen toiseen kattilaan.

CYMERA_20140104_183647-normal.jpg

22. Ota isompi kattila kaapista, täytä vedellä ja toteat tässä vaiheessa ettet
luultavasti enään tänään syö ainakaan tätä ruokaa - tee ylijääneistä lihoista
ja täytteistä naudanlihaa soijakastikkeessa.

CYMERA_20140104_184740-normal.jpg

23. Syö tekemäsi ruoka ja käy monta kertaa tupakilla odottaessasi veden kiehumista.

24. Kun vesi hieman kuplii, laita lihakääröt veteen, laita joku paino päälle että pysyvät veden alla.

CYMERA_20140104_184749-normal.jpg

24. Laita levy n. 2-3 asennolle, ei ole tarkoitus että vesi porisee kunnolla
vaan riittää että hieman kuplii = noin 85-90 astetta.

25. Annetaan olla hauteessa kääröjen koosta riippuen 1-2h, itselläni olivat noin 1h 9min 27s. Noin.

26. Otetaan rullat ensin ihan sormilla lähes kiehuvasta vedestä kun et jaksa
etsiä siivilaa tai jotain kapustaa millä ne olisit saanut pois ilman sormien
polttamista. Polta sormesi lähes kiehuvaan veteen ja pidä niitä kylmän juoksvan veden alla noin viisi minuuttia.

CYMERA_20140105_135937-normal.jpg

27. Etsi se kapusta/siivilä ja ongi sillä ne rullat pois, laita tiskialtaan reunalle jäähtymään.

CYMERA_20140104_183613-normal.jpg

28. Katso kelloa ja huomaat että kaupat menevät ihan juuri kiinni, tupakit ovat
loppu (ihme..) ja lykkää kääröt jääkaappiin ja ryntää kauppaan.

29. Kaupasta tultuasi kääröt ovatkin jo mukavasti jäähtyneet ja samalla tehneet jääkaapistasi höyrykaapin.

30. Leikkaa kääröt sopivan kokoisiksi paloiksi kelmun vielä ollessa päällä,
poista kelmu leikkaamisen jälkeen, älä vasta sitten kun olet paistanut niitä pannulla parisen minuuttia.

31. Paista noin 5 minuuttia ruskistaaksesi kääröt mukavasti jokapuolelta.

32. Kun kaikki on paistettu, ala vasta TÄSSÄ vaiheessa kuoria lisukkeeksi
tarkoitettuja paahdettuja kasviksia. Muista ajan säästämiseksi laittaa uuni jo päälle valmiiksi.

CYMERA_20140105_135906-normal.jpg

33. Kuori myös juurespyreeseen tulevat, pilko ja laita kiehumaan.
Paahdetut kasvikset uunissa noin 200c ja riippuen juuresten koosta ja laadusta noin 30min riittää,
päälle ripotellaan oliiviöljyä ja karkeaa merisuolaa.
Itselläni olivat uunissa noin 28min 12s sekä puolikkaat tomaatit noin 15min.

CYMERA_20140105_122204-normal.jpg

34. Kaada ylimääräinen keitinliemi kattilasta pois, lisää oliiviöljyä, kermaa ja
muussaa esim sauvasekoittimella. Annostele kermaa ja öljyä että saat haluamasi rakenteen.
Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

CYMERA_20140105_122148-normal.jpg

35. Valmista kastike: ruskista lihasta leikkaamasi kalvot, poista kalvot pannulta ja lisää
kermaa, suolaa ja pippuria - keitä kastike kokoon.

CYMERA_20140105_123302-normal.jpgCYMERA_20140105_123531-normal.jpg

36. Kokoa annos ja tarjoile pöytään.

CYMERA_20140105_125018-normal.jpg

37. Bon Appetit!

(38. Mene seuraavan kerran pizzalle..)

 

 

AINEKSET:

  • naudan ulkofilettä
  • bambunveroja suikaleina
  • aurinkokuivattua tomaattia
  • porkkanaa
  • perunaa
  • lanttua
  • sipulia
  • tomaattia
  • punajuurta
  • valkosipulia
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • kermaa
  • suolaa
  • sideharsoa (myös isot laastariit käyvät)
  • tupakkia. Paljon.